Untuk Kegunaan UKM sahaja

For UKM use only

Curriculum Vitae


MAKLUMAT ASAS

DR. ARNIDA HANI BINTI TEH

PENSYARAH UNIVERSITI
JABATAN SAINS MAKANAN
arnida@ukm.edu.my
No.rasmi UKM : 03 8921 5555
BIOGRAFI /BIOGRAPHY

PENSYARAH UNIVERSITI

KELAYAKAN AKADEMIK / ACADEMIC QUALIFICATION
(Bidang Pengajian),(Peringkat),(Institusi),(Tahun)
Doktor Falsafah , THE UNIVERSITY OF ADELAIDE, AUSTRALIA , 2017
Biokimia & Pemakanan , Sarjana , UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA , 2006
Pemakanan & Kesihatan Komuniti , Sarjana Muda , UNIVERSITI PUTRA MALAYSIA , 2002
KEPAKARAN / EXPERTISE
CLINICAL AND HEALTH SCIENCES - ASSOCIATE HEALTH SCIENCE (nutrition, nutrigenomics, animal study, food toxicology)
PURE AND APPLIED SCIENCES - BIOCHEMISTRY (nutritional biochemistry)
PENERBITAN TERKINI / LATEST PUBLICATION

Penerbitan Berimpak Tinggi

Arnida Hani Teh, Erin Symonds, Caroline Bull, Peter Clifton, Michael Fenech.  (2012).  The Influence Of Folate And Methionine On Intestinal Tumour Development In The Apcmin/+ Mouse Model.  - Mutation Research/reviews In Mutation Research.  751(1):64-75. 

Penerbitan WOS

Arnida Hani Teh, Muhiyuddin Md Nasir, Saidatul Husni Saidin, Hafeedza Abdul Rahman.  (2022).  Jumlah Fenol, Aktiviti Antioksidan Dan Ketoksikan Ekstrak Bendalir Lampau Genting (sfe) Buah Ziziphus Mauritiana.  - Sains Malaysiana.  2329-2337. 
Jing Yi Ler, Arnida Hani Teh, Hafeedza Abdul Rahman.  (2021).  Perubahan Fizikokimia Dalam Brokoli Dan Bunga Kobis Semasa Penyimpanan.  - Sains Malaysiana.  2965-2975. 

Penerbitan SCOPUS/ERA

Arnida Hani Teh, Muhiyuddin Md Nasir, Saidatul Husni Saidin, Hafeedza Abdul Rahman.  (2022).  Jumlah Fenol, Aktiviti Antioksidan Dan Ketoksikan Ekstrak Bendalir Lampau Genting (sfe) Buah Ziziphus Mauritiana.  - Sains Malaysiana.  2329-2337. 
Jing Yi Ler, Arnida Hani Teh, Hafeedza Abdul Rahman.  (2021).  Perubahan Fizikokimia Dalam Brokoli Dan Bunga Kobis Semasa Penyimpanan.  - Sains Malaysiana.  2965-2975. 
Alia Syafieqah Zulkifli, Abdul Salam Babji, Lim Seng Joe, Arnida Hani Teh, Norlida Mat Daud And Hafeedza Abdul Rahman.  (2019).  Effect Of Different Hydrolysis Time And Enzymes On Chemical Properties, Antioxidant And Antihyperglycemic Activities Of Edible Bird Nest Hydrolysate.  - Malaysian Applied Biology Journal.  149-156. 
Arnida Hani Teh, Nur Nadiah Mahmood, Muhiyuddin Md Nasir.  (2018).  Determination Of Phytochemicals In Sweet Potato (ipomoea Batatas) Varieties With Different Cooking Methods.  - Malaysia Applied Biology Journal. 
Norlida Mat Daud, Nor Izati Fadzil, Lam Kit Yan, Ika Aida Aprilini Makbul, Noor Fairuzi Suhana Yahya, Arnida Hani Teh & Hafeedza Abdul Rahman.  (2018).  Knowledge, Attitude And Practice Regarding Dietary Fibre Intake Among Malaysian Rural And Urban Adolescents.  - Malaysian Journal Of Nutrition. 
Nor Atiqah Rahimi, Razalee Sedek, Arnida Hani Teh And Mohd. Sani Harun.  (2017).  Relationship Between Body Composition And Physical Fitness Of Rescue Firefighter Personnel In Selangor, Malaysia.  - Pakistan Journal Of Nutrition.  77-83. 
Arnida Hani Teh, Erin Symonds, Caroline Bull, Peter Clifton, Michael Fenech.  (2012).  The Influence Of Folate And Methionine On Intestinal Tumour Development In The Apcmin/+ Mouse Model.  - Mutation Research/reviews In Mutation Research.  751(1):64-75. 

Prosiding Terindeks

Nor Atiqah Rahimi, Razalee Sedek And Arnida Hani Teh.  (2016).  Body Mass Index And Body Composition Among Rescue Firefighters Personnel In Selangor, Malaysia.  - The 2016 Ukm Fst Postgraduate Colloquium, Aip Conference Proceeding.  1-8. 

Buku Penyelidikan

Suriah Abd Rahman, Zalifah Mohd Kassim, Wan Aida Wan Mustapha, Arnida Hani The, Norlida Mat Daud & Rossa Erainie Baldura Baharudin.  (2012).  Nutritional Assessment Manual.  - 65. 

Bab Dalam Buku

Soffalina Sofian Seng, Arnida Hani Teh, Noraziyah Abd Aziz Shamsudin, Mohd Ikmal Asmuni.  (2021).  Kepentingan Dan Kepelbagaian Biologi Di Kawasan Penanaman Padi Malaysia.  - 15. 
Nuralia Afiza Abd Wahab, Nur Amirah Darus, Arnida Hani Teh.  (2018).  Siri Penyelidikan Sains Makanan 2018.  - 4. 
Ida Filzati Baderol Iskandar, Nur Nadiah Mahmood & Arnida Hani Teh.  (2017).  Siri Penyelidikan Sains Makanan 2017.  - 4. 
Fatin Hanani Mohd Adli, Fatin Farhana Abd Aziz & Arnida Hani Teh.  (2017).  Siri Penyelidikan Sains Makanan 2017.  - 4. 
Nurul Ilma Kasim, Tan Jian Din & Arnida Hani Teh.  (2017).  Siri Penyelidikan Sains Makanan 2017.  - 4. 
Noor Soffalina Sofian Seng & Arnida Hani Teh.  (2017).  Kelestarian Alam Sekitar : Amalan Hijau Menginspirasikan Kelestarian Masa Hadapan.  - 14. 

Penulisan Dalam Bahasa Melayu

Arnida Hani Teh, Lim Seng Joe, Noorul Syuhada Mohd Razali, Norrakiah Abdullah Sani, Nurul Aqilah Mohd Zaini, Razalee Sedek, Saiful Irwan Zubairi, Wan Aida Wan Mustapha, Zalifah Mohd Kasim.  (2018).  Siri Penyelidikan Sains Makanan 2018.  - 52. 
Arnida Hani Teh, Lim Seng Joe, Noorul Syuhada Mohd Razali, Norrakiah Abdullah Sani, Razalee Sedek, Wan Aida Wan Mustapha & Zalifah Mohd Kasim.  (2017).  Siri Penyelidikan Sains Makanan 2017.  - 149. 
Suriah Abd Rahman, Zalifah Mohd Kassim, Wan Aida Wan Mustapha, Arnida Hani The, Norlida Mat Daud & Rossa Erainie Baldura Baharudin.  (2012).  Nutritional Assessment Manual.  - 65. 

Penerbitan Lain-lain

Iman Syakirah Zulkeple, Arnida Hani Teh.  (2022).  Knowledge And Practices On Allergy And Food Allergens Among Adults In Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia.  - International Symposium On Science & Technology Ukm-psu 2022 (isstup2022).  127. 
Nuraina Zahirah Azali, Haslaniza Hashim, Arnida Hani Teh.  (2022).  Effects Of Temperature And Polyethylene Plastic Packaging On Physicochemical Changes And Antioxidant Properties Of Tomato During Storage.  - The International Applied Biology Conference 2022 (iabc2022).  120. 
Hafeedza Binti Abdul Rahman;arnida Hani Binti Teh;noor Soffalina Binti Sofian Seng;haslaniza Binti Hashim.  (2021).  Chemical Profile And Therapeutic Effects Of Curcuma Caecia Extract For The Treatment Of Diabetes In High Fat Diet Induced Sprague Dawley Rats.  -
Haslaniza Binti Hashim;mohamad Yusof Maskat;arnida Hani Binti Teh;nadiah Binti Abu;hafeedza Binti Abdul Rahman.  (2021).  In-vitro Study Of Anticancer Effect (breast Cancer) Of Noni Juice Deodorized With Weak Base Ion Exchange Resin..  -
Arnida Hani Binti Teh;noor Soffalina Binti Sofian Seng;norlida Binti Mat Daud @ Daud;hafeedza Binti Abdul Rahman.  (2021).  Toxicity, Genotoxicity And Antioxidant Capacity Of Ziziphus Mauritiana (bidara) Fruit Supercritical Fluid Extract.  -
Muhiyuddin Md Nasir, Saidatul Husni Saidin, Arnida Hani Teh.  (2021).  Toxicity Studies Of Supercritical Fluid Extract Of Local Ziziphus Mauritiana (bidara) Fruit.  - 11th Congress Of Toxicology In Developing Countries (ctdc11).  100. 
Arnida Hani Teh, Nurul Afiqah Jasni.  (2020).  Crinum Asiaticum: Proximate Composition, Antioxidant Properties And Phytochemical Screening.  - International Symposium On Food Sciences, Fst, Ukm-gifu University.  34. 
Nurul Natasha Osman & Arnida Hani Teh.  (2019).  Stress, Eating Behaviour & Body Mass Index (bmi) Among Postgraduate Students In Universiti Kebangsaan Malaysia (ukm), Bangi Campus.  - 1st Scientific Seminar On Body Composition And Nutrition.  20. 
Muhiyuddin Md Nasir, Saidatul Husni Saidin, Shalini Markandan, Mohd Shafik Yuzman Tolmanan, Juliza Mohamed, Arnida Hani Teh.  (2019).  Ziziphus Mauritiana (bidara) Fruit: Proximate Analysis And Antioxidant Properties Of Its Supercritical Fluid Extract..  - The 19th Postgraduate Colloquium Faculty Of Science And Technology.  19. 
Nor Azlina Jamil, Arnida Hani Teh, Noor Soffalina Sofian Seng.  (2019).  Relationship Between Walking Steps And Food Intake With Body Mass Index (bmi) Among Female Students In Universiti Kebangsaan Malaysia.  - 1st Scientific Seminar On Body Composition And Nutrition.  20. 
Rizafizah Binti Othaman;yang Farina Abdul Aziz;rusli Bin Daik;siti Fadzilah Binti Mat Noor;nor Fauziana Binti Abdul Aziz;nasharuddin Bin Zainal;azizah Binti Baharum @ Abdul Aziz;siti Aishah Binti Hasbullah;arnida Hani Binti Teh;faridah Binti Yunus;nur Has.  (2018).  Pembangunan Dana Wakaf Kem Sains Ukm.  -
Norlida Binti Mat Daud @ Daud;aminah Bt. Abdullah;arnida Hani Binti Teh.  (2018).  Lactose Intolerance And Its Effect On Bone Mineral Density And Nutritional Status Among Malaysian School Children.  -
Arnida Hani Teh.  (2018).  Total Antioxidant Activity And Vitamin A, C And E Contents In Habbatus Sauda/black Seed (nigella Sativa) And Mustard Seed (brassica Spp.).  - International Halal Ecosystem Conference 2018 (ihec 2018). 
Arnida Hani Teh, Nur Nadiah Mahmood & Muhiyuddin Md Nasir.  (2018).  Determination Of Phytochemicals In Sweet Potato (ipomoea Batatas) Varieties With Different Cooking Methods.  - 15th Malaysian Society Of Applied Biology Symposium. 
Muhiyuddin M.n., Saidatul Husni S., Arnida Hani T., Shalini M., Mohd Shafik Yuzman T. & Juliza M..  (2018).  Supercritical Fluid Extraction Of Ziziphus Mauritiana Fruit And Its Antioxidant Properties.  - 15th Medicinal & Aromatic Plant Seminar (maps 2018). 
Wan Aida Wan Mustapha, Mohamad Yusof Maskat, Salma Mohamad, Saiful Irwan Zubairi, Arnida Hani Teh, Lim Seng Joe, Noor Soffalina Sofian Seng, Norlida Mat Daud.  (2017).  Membangunkan Modul Kursus Diploma Eksekutif Fst-unipeq: Diploma Executive In Food Safety & Hygiene Management.  - 1-32. 
Jawatankuasa Kem Sains 2017.  (2017).  Sains Pacu Pembangunan Negara.  - Utusan Malaysia.  20. 
Wan Aida Wan Mustapha, Mohamad Yusof Maskat, Saiful Irwan Zubairi, Arnida Hani Teh, Lim Seng Joe, Noor Soffalina Sofian Seng, Norlida Mat Daud, Hafeedza Abdul Rahman, Sahilah Abd. Mutalib, Zalifah Mohd Kassim.  (2017).  Pembangunan Modul Pengajaran Sijil Kemahiran Halal Technical Competency Person (htcp) - Halal International Selangor (his).  - 1-20. 
Arnida Hani Teh, Chong Zhi Yi & Norlida Mat Daud.  (2017).  Body Mass Index, Body Image Perception And Eating Disorders Among Female Students In Universiti Kebangsaan Malaysia.  - International Conference On Food Science And Nutrition 2017. 
Arnida Hani Teh, Nur Fazirah Embong & Norlida Mat Daud.  (2017).  Determination Of Phytochemicals And Cyanogenic Glycosides Contents In Local Salads (ulam) In Malaysia.  - Ukm-ur-uii-psu Joint Seminar 2017. 
Nor Atiqah R, Razalee S And Arnida Hani T.  (2016).  Cardiovascular Disease Knowledge Among Rescue Firefighter Personnel In Selangor, Malaysia..  - 31st Scientific Conference. Theme "better Nutrition, Healthier Malaysians".. 
Mohamad Yusof Maskat, Wan Aida Wan Mustapha, Salma Mohamad Yusop, Saiful Irwan Zubairi, Norlida Mat Daud, Nor Soffalina Sofian Seng & Arnida Hani Teh.  (2016).  Klinik Pemprosesan Makanan Fst, Ukm Bersama Ppk Padang Rengas, Perak..  - Langsung Dari Perak. 
Fatin Huwaina Mg, Norlida Md, Razalee S And Arnida Hani T.  (2016).  Physical Activity And Food Intake Among Indian Students In Unversiti Kebangsaan Malaysia.  - International Conference On Medical Science Technology. 
Nor Azlina Jamil, Norlida Mat Daud, Arnida Hani Teh.  (2015).  Walking Activity And Food Intake Among Female Students In Universiti Kebangsaan Malaysia (ukm).  - 31th Annual Scientific Conference 2015, Nutrition Society Of Malaysia. 
Kee Jl And Arnida Hani T.  (2014).  Measurement Of Physical Activity Level Among Malay And Chinese Female Students Of Food Science Program In Ukm: Questionnaire And Pedometer.  - Nutrition Society Of Malaysia 29th Annual Scientific Conference. 
Ika Aida Aprilini M And Arnida Hani T.  (2014).  A Study Of Walking And Food Intake Among Female Food Science Students In Ukm.  - Nutrition Society Of Malaysia 29th Annual Scientific Conference. 
PROJEK PENYELIDIKAN / RESEARCH PROJECT
(Tajuk),(Peranan),(Tempoh),(Tahap)

Aktif

Pembangunan penggredan madu kelulut sebagai piawai gred untuk kegunaan industri dan perubatan , Penyelidik Bersama , 01-10-2021 sehingga 31-12-2022 , Kebangsaan
Metabolomic Fingerprinting of Alpinia mutica for Obesity Phytotherapy , Penyelidik Bersama , 01-11-2020 sehingga 30-04-2024 , Kebangsaan

Tamat

Toxicity, genotoxicity and antioxidant capacity of Ziziphus mauritiana (bidara) fruit supercritical fluid extract , Ketua Projek , 16-10-2017 sehingga 15-04-2021 , Universiti
Anti-obesity and anti-hyperlipidemic effects of Kesum (Polygonum minus) leaves extract (PMLE) in Sprague dawley rats , Penyelidik Bersama , 01-10-2019 sehingga 30-09-2022 , Kebangsaan
Detection of single nucleotide polymorphism (SNP) of A1 and A2 beta-casein alleles in Malaysian dairy cattle for healthier milk option , Penyelidik Bersama , 01-09-2019 sehingga 30-11-2022 , Kebangsaan
In-vitro Study of Anticancer Effect (Breast Cancer) of Noni Juice deodorized with Weak Base Ion Exchange Resin. , Penyelidik Bersama , 16-10-2017 sehingga 15-04-2021 , Universiti
Chemical profile and therapeutic effects of Curcuma caecia extract for the treatment of diabetes in high fat diet induced Sprague dawley rats , Penyelidik Bersama , 16-10-2017 sehingga 15-04-2021 , Universiti
Pembangunan modul diet Halalan Toyyiban mengikut perspektif Islam dan Sains , Penyelidik Bersama , 01-09-2017 sehingga 29-02-2020 , Universiti
KEM SAINS UKM - FunChemUKMTm: Bridging University and Community Through Chemistry , Penyelidik Bersama , 01-07-2017 sehingga 30-06-2019 , Kebangsaan
Pembangunan Dana Wakaf Kem Sains UKM , Penyelidik Bersama , 01-01-2017 sehingga 31-03-2018 , Universiti
In vivo digestibility and prebiotic effects of cellulose oligosaccharides from oil palm mesocarp fiber , Penyelidik Bersama , 01-08-2016 sehingga 31-01-2019 , Kebangsaan
Smart Spoilage-Technology: A Rapid Easy-To-Use Detection Kit For Palm Oil Deterioration and Quality , Penyelidik Bersama , 01-10-2015 sehingga 31-10-2017 , Kebangsaan
Kesan Tindakan Laccase terhadap Sringaldehyde , Penyelidik Bersama , 15-06-2015 sehingga 30-09-2016 , Universiti
Lactose intolerance and its effect on bone mineral density and nutritional status among Malaysian school children , Penyelidik Bersama , 01-07-2014 sehingga 31-12-2017 , Kebangsaan
Developement of High Antioxidant Gluten Free Products using Local Resources , Penyelidik Bersama , 01-04-2014 sehingga 31-03-2015 , Universiti
Characterization of Antioxidant Properties of Black Liquor Form Oil Palm Empty Fruit Bunch , Penyelidik Bersama , 01-04-2014 sehingga 31-03-2015 , Universiti
Peningkatan Prestasi Kumpulan Penyelidikan Keselamatan Makanan dan Kualiti , Penyelidik Bersama , 01-01-2013 sehingga 31-03-2014 , Universiti
KESAN PERLAKUAN STIM DAN TINDAKAN ENZIM TERHADAP SAKARIFIKASI SERAT TANDAN KOSONG KELAPA SAWIT , Penyelidik Bersama , 01-01-2013 sehingga 31-03-2014 , Universiti
ANUGERAH DAN PENGURUSAN / AWARD AND STEWARDSHIP
(Nama Anugerah/Pentadbiran),(Institusi Penganugerahan),(Tahun)
PENYELIAAN PELAJAR / SUPERVISION

Pelajar Sarjana

NURHAFIZATUL AIN BINTI BAHARIM, Sarjana
STATUS PEMAKANAN DAN KECERGASAN FIZIKAL DALAM KALANGAN ANGGOTA BOMBA PENYELAMAT DI SELANGOR, NOR ATIQAH BINTI RAHIMI, Sarjana
ANALISA PROKSIMAT, CIRI ANTIOKSIDAN DAN KAJIAN KETOKSIKAN EKSTRAK BENDALIR LAMPAU GENTING (SFE) BUAH ZIZIPHUS MAURITIANA (BIDARA), MUHIYUDDIN BIN MD NASIR, Sarjana
KHIDMAT SOSIAL / SOCIAL @ PUBLIC ENGAGEMENT
(Sumbangan),(Tempoh),(Peringkat)

Khidmat Luar

KEM SAINS 2016 , 28-01-2016 sehingga 31-12-2016 , Kebangsaan
MAJLIS KENANG JASA PPSKTM 2016 , 29-07-2016 sehingga 29-12-2016 , Kebangsaan
BUKU ALUMNI PPSKTM , 23-11-2016 sehingga 31-12-2017 , Kebangsaan
PROGRAM KESEDARAN KELESTARIAN ALAM SEKITAR (MyKAS) 2016 , 27-09-2016 sehingga 27-09-2016 , Daerah / Jajahan
PASUKAN INOVASI , 01-01-2016 sehingga 01-12-2016 , Kebangsaan
SAINS MALAYSIANA , 08-01-2016 sehingga 22-01-2016 , Kebangsaan
Jawatankuasa Teknikal Kebangsaan Malaysian Food Composition Database (FCD), Kementerian Kesihatan Malaysia , 01-01-2016 sehingga 01-12-2016 , Kebangsaan
Journal of Tropical Agriculture and Food Science , 17-07-2017 sehingga 06-08-2017 , Antarabangsa
Malaysian Journal of Microscopy , 13-11-2017 sehingga 27-11-2017 , Kebangsaan
Antioxidant and Antimicrobial Activity of Lemuni Noodles , 23-04-2018 sehingga 01-01-1970 , Antarabangsa
Antioxidant Activities and Total Phenolic Content of Different Varieties of Syzygium sp. , 23-04-2018 sehingga 01-01-1970 , Antarabangsa
Acute Nicotine Treatment Ameliorated the Ultrastructural Changes of Neuron in The Hippocampus Ca1 Region Due To Rem Sleep Deprivation , 20-08-2018 sehingga 01-01-1970 , Antarabangsa
Microscopic Characteristics as Preliminary Identification of Aspergillus Spp. from Beach Sand , 20-08-2018 sehingga 01-01-1970 , Antarabangsa
Integration Of Stingless Bee (Heterotrigona Itama) And Pollen Profile That Represents Local Plants Distribution Which Is Being Visited In Rubber Estate , 20-08-2018 sehingga 01-01-1970 , Antarabangsa
The protective effects of Stachytarpheta Jamaicensis (L.) vahl on LPS-induced hepatic and renal injury in ICR mice , 20-11-2018 sehingga 01-01-1970 , Antarabangsa
Kumpulan Kerja Teknikal Kebangsaan Malaysian Food Composition Database , 05-10-2018 sehingga 05-10-2020 , Kebangsaan
International Halal Ecosystem Conference 2018 , 30-10-2018 sehingga 01-01-1970 , Antarabangsa
PENERBITAN KHAS MALAYSIAN APPLIED BIOLOGY TAHUN 2018 , 14-05-2018 sehingga 31-05-2018 , Kebangsaan
Phytochemical content and antioxidant activity of selected wild ulam/vegetables consumed by indigenous Jakun community in Taman Negara Johor Endau Rompin (TNJER), Malaysia , 03-06-2019 sehingga 03-06-2019 , Antarabangsa
CONSTRUCTION AND RELIABILITY OF LABELED MAGNITUDE SATIETY SCALE FOR MALAY POPULATION , 07-05-2019 sehingga 07-05-2019 , Kebangsaan
EFFECT OF HYDROLYSIS TIME AND DIFFERENT ENZYMES ON CHEMICAL PROPERTIES, ANTIOXIDANT AND ANTIHYPERGLYCEMIC ACTIVITIES OF EDIBLE BIRD NEST HYDROLYSATE , 07-05-2019 sehingga 07-05-2019 , Kebangsaan
EFFECTS OF SWIMMING TOWARDS MENTAL HEALTH IN COLLEGIATE MALE ADULTS , 07-05-2019 sehingga 07-05-2019 , Kebangsaan
PERLANTIKAN SEBAGAI JURULATIH BAGI KONTINJEN PELAJAR (SAINS MAKANAN) , 07-12-2018 sehingga 07-04-2019 , Kebangsaan
In vitro anti-diabetic activity of stingless bee honey from different botanical origin , 16-01-2020 sehingga 16-01-2020 , Antarabangsa
Polysaccharides as wound healing agent: A mini review , 03-09-2020 sehingga 03-09-2020 , Antarabangsa
Precision Study of Radioimmunoassay Kit for Androstenedione Human Serum Test , 14-09-2020 sehingga 14-09-2020 , Antarabangsa
An Audit on Thyroid Function Tests Requests: Are They Too Frequent and Inappropriate? , 14-09-2020 sehingga 14-09-2020 , Antarabangsa
INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON FOOD SCIENCES, FST, UKM-GIFU UNIVERSITY , 22-09-2020 sehingga 23-09-2020 , Antarabangsa
Oligofructose from inulin produced by Lactobacillus acidophilus suppresses human breastcancer cell line MCF-7 proliferation via miR-124-5p , 21-10-2021 sehingga 21-10-2021 , Antarabangsa
Impact of drying and extraction method on Antioxidant capacity, phenolic compounds and betalain pigment ofAlternanthera Sessilis Red , 12-10-2021 sehingga 12-10-2021 , Antarabangsa
Scientific reviewer for the International Conference on Industry-Academia Initiatives in Biotechnology and Chemistry 2021 (iCIABC21) , 15-06-2021 sehingga 15-11-2021 , Antarabangsa
Acute and sub-acute toxicity study of roselle leaves , 22-09-2021 sehingga 22-09-2021 , Antarabangsa
Preliminary Study on Mangrove Plants used as Food in Sungai Acheh, Nibong Tebal, Pulau Pinang , 04-10-2021 sehingga 04-10-2021 , Antarabangsa
Acute oral toxicity of squid and cuttlefish ink powder enzyme hydrolysates in Sprague-Dawley rats in accordance with the OECD Test Guideline 425 , 29-04-2021 sehingga 29-04-2021 , Antarabangsa
12th MIFT National Food Science and Technology Competition , 04-08-2021 sehingga 05-08-2021 , Kebangsaan
KURSUS PENINGKATAN KEMAHIRAN FOOD NUTRITION UNTUK TENAGA PENGAJAR KOLEJ VOKASIONAL PROGRAM SENI KULINARI PERINGKAT KEBANGSAAN TAHUN 2021 , 08-09-2021 sehingga 09-09-2021 , Kebangsaan
Jawatankuasa Kerja Teknikal Kebangsaan Malaysian Food Composition Database , 27-10-2021 sehingga 27-10-2023 , Kebangsaan
Possible beneficial effects of fresh pomegranate juice in SARS-CoV-2 infection conditions , 03-12-2021 sehingga 03-12-2021 , Antarabangsa
International Applied Biology Conference 2022 , 03-06-2022 sehingga 05-06-2022 , Antarabangsa
Jawatankuasa Lawatan Penandaarasan antara Program AS116 dan AS246 UiTM Kuala Pilah bersama Program KS04 UKM , 23-05-2022 sehingga 24-05-2022 , Kebangsaan
Jawatankuasa Kerja Pakar Kontaminan dalam Makanan (JKKP KM) di bawah Jawatankuasa Penasihat Perundangan Makanan (JPPM) , 24-02-2022 sehingga 24-02-2025 , Kebangsaan
Pertandingan Invention, Innovation and Design on E-Learning (IIDEL), UniSZA Carnival on E-Learning (UniCeL) 2022 , 23-02-2022 sehingga 10-03-2022 , Kebangsaan
ANUGERAH PINGAT GANGSA KNOVASI 2022 , 07-09-2022 sehingga 01-01-1970 , Kebangsaan
PEMBANGUN MODUL DAN TENAGA PENGAJAR KURSUS TEKNOLOGI PEMPROSESAN MAKANAN DAN ASAS TANI JABATAN PERTANIAN 2022 , 11-08-2022 sehingga 31-10-2022 , Kebangsaan

Khidmat Dalam

International Symposium on Science & Technology UKM-PSU 2022 (ISSTUP2022) , 16-03-2022 sehingga 17-03-2022 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
AHLI JAWATANKUASA MODERASI KERTAS SOALAN PEPERIKSAAN AKHIR / PENILAIAN BERTERUSAN SEMESTER 1 SESI AKADEMIK 2021-2022 - PROGRAM PEMAKANAN , 06-12-2021 sehingga 17-12-2021 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
Ahli Jawatankuasa Publisiti Jabatan Sains Makanan , 01-11-2021 sehingga 31-10-2023 , Pusat Pengajian / Jabatan / Pusat Penyelidikan / Unit
Editorial Buku Siri Penyelidikan Sains Makanan 2017 , 01-01-2017 sehingga 31-12-2017 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
International Symposium On Food Sciences FST, UKM-Gifu University , 22-09-2020 sehingga 23-09-2020 , Pusat Pengajian / Jabatan / Pusat Penyelidikan / Unit
International Symposium on Sciences Technology UKM-PSU 2022 (ISSTUP2022) , 16-07-2021 sehingga 17-03-2022 , Pusat Pengajian / Jabatan / Pusat Penyelidikan / Unit
JAWATANKUASA HARI KELUARGA PPSKTM 2017/2018 , 30-11-2017 sehingga 27-01-2018 , Pusat Pengajian / Jabatan / Pusat Penyelidikan / Unit
JAWATANKUASA INDUK MAJLIS MAKAN MALAM AMAL ALUMNI & WARGA FST , 03-04-2019 sehingga 26-07-2019 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
JAWATANKUASA KECIL SIMPOSIUM SAINS DAN TEKNOLOGI 2017 , 23-05-2017 sehingga 25-05-2017 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
JAWATANKUASA MODERASI KERTAS SOALAN PEPERIKSAAN AKHIR/PENILAIAN BERTERUSAN - PROG PEMAKANAN , 14-12-2020 sehingga 24-12-2020 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
JAWATANKUASA PEMBANGUNAN PELAJAR FST , 01-11-2019 sehingga 31-10-2021 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
JAWATANKUASA PEMBANGUNAN PELAJAR FST , 01-11-2019 sehingga 31-10-2021 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
JAWATANKUASA PEMERIKSA SISWAZAH BIL.12/2018 , 01-12-2018 sehingga 31-12-2018 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
JAWATANKUASA PEMERIKSA SISWAZAH BIL.7/2018 , 01-07-2018 sehingga 31-07-2018 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
JAWATANKUASA PEMERIKSA SISWAZAH DAN PEPERIKSAAN LISAN - NALEENE A/P S. BALAKRISHNAN (P67453) , 14-06-2022 sehingga 14-06-2022 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
JAWATANKUASA PEMERIKSA SISWAZAH DAN PEPERIKSAAN LISAN - SITI FATIMAH MOHD TARMIZI (P93110) , 11-03-2021 sehingga 11-03-2021 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
JAWATANKUASA PENGAJIAN SISWAZAH, JABATAN SAINS MAKANAN , 01-09-2022 sehingga 31-08-2024 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
JAWATANKUASA PENILAIAN SEMULA HPP PROGRAM KEDOKTORAN , 04-10-2022 sehingga 04-10-2022 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
JAWATANKUASA SEMAKAN KURSUS KAEDAH PENYELIDIKAN (STPD6024 & STPD8014) , 27-07-2022 sehingga 27-07-2022 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
JAWATANKUASA SEMAKAN PROGRAM PENGAJIAN SARJANA SAINS (SAINS MAKANAN) DAN SARJANA SAINS (PEMAKANAN), FAKULTI SAINS DAN TEKNOLOGI , 01-02-2021 sehingga 31-01-2023 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
JAWATANKUASA SEMAKAN SEMULA PROGRAM SISWAZAH, JSMn , 01-04-2022 sehingga 31-03-2023 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
Jawatankuasa Gotong-Royong Perdana Pusat Bioteknologi dan Makanan Berfungsi , 24-07-2019 sehingga 25-07-2019 , Pusat Pengajian / Jabatan / Pusat Penyelidikan / Unit
Jawatankuasa Moderasi Soalan Peperiksaan Akhir Siswazah Sesi 2019-2020 , 16-09-2019 sehingga 11-10-2020 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
Jawatankuasa MyRA FST , 01-01-2019 sehingga 31-12-2021 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
Jawatankuasa Pemeriksa dan Peperiksaan Lisan - Nurul Najiha Ain Ibrahim (P94284) , 25-06-2021 sehingga 25-06-2021 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
Jawatankuasa Prasarana dan Ruang, Pusat Bioteknologi dan Makanan Berfungsi , 19-12-2018 sehingga 18-12-2020 , Pusat Pengajian / Jabatan / Pusat Penyelidikan / Unit
Jawatankuasa Program SEMARAK@FST 2017 , 01-02-2017 sehingga 26-04-2017 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
Jawatankuasa Semakan Dokumen Program Sains Makanan , 01-07-2017 sehingga 28-02-2020 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
Jawatankuasa Semakan Dokumen Program Sains Makanan , 01-01-2020 sehingga 01-01-2021 , Pusat Pengajian / Jabatan / Pusat Penyelidikan / Unit
Jawatankuasa Semakan Program Pengajian Prasiswazah (Sains Makanan) , 16-07-2020 sehingga 15-07-2021 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
Jawatankuasa Semakan Semula Program Siswazah FST , 01-01-2019 sehingga 31-12-2020 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
Lantikan Ahli Jawatankuasa Akademik Jabatan Sains Makanan , 01-09-2020 sehingga 31-08-2023 , Pusat Pengajian / Jabatan / Pusat Penyelidikan / Unit
Lantikan ahli penyelidik MANIS , 01-01-2020 sehingga 31-12-2022 , Pusat Pengajian / Jabatan / Pusat Penyelidikan / Unit
Panel Penilai Temu Duga Pengambilan Pelajar Baharu sesi 2017-2018 (Sains Makanan Pemakanan, Makanan Pengurusan) , 09-05-2017 sehingga 31-10-2017 , Pusat Pengajian / Jabatan / Pusat Penyelidikan / Unit
Pelantikan Penaksiran Kertas Soalan Peperiksaan Semester 2 Sesi Akademik 2020-2021 , 21-05-2021 sehingga 14-06-2021 , Pusat Pengajian / Jabatan / Pusat Penyelidikan / Unit
Pelantikan penasksiran penilaian berterusan dan kertas soalan peperiksaan akhir Semester 1 Sesi Akademik 2021-2022 , 17-11-2021 sehingga 10-01-2022 , Pusat Pengajian / Jabatan / Pusat Penyelidikan / Unit
Pelantikan sebagai Jurulatih bagi kontinjen pelajar (Sains Makanan) UKM ke pertandingan MIFT , 04-08-2021 sehingga 05-08-2021 , Universiti
Penaksiran Kertas Soalan Peperiksaan Semester 1 Sesi Akademik 2019/2020 Program Sains Makanan dan Pemakanan & Program Sains Makanan dengan Pengurusan Perniagaan , 23-10-2019 sehingga 23-10-2019 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
Penaksiran Kertas Soalan Peperiksaan Semester 1 esi Akademik 2020-2021 Jabtan Sains Makanan , 07-12-2020 sehingga 16-12-2020 , Pusat Pengajian / Jabatan / Pusat Penyelidikan / Unit
Siri Penyelidikan Sains Makanan 2017 (ISBN 978-967-10417-6-5) , 01-08-2017 sehingga 29-12-2017 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan