Untuk Kegunaan UKM sahaja

For UKM use only

Curriculum Vitae


MAKLUMAT ASAS

CIK ZAINUN BINTI NURZAHIM

PEGAWAI PENYELIDIK
PUSAT INOVASI TEKNOLOGI MANISAN (MANIS)
zainun@ukm.edu.my
No.rasmi UKM : 03 8921 5555
BIOGRAFI /BIOGRAPHY

ZAINUN NURZAHIM merupakan seorang anak jati kelahiran Johor Darul Ta’kzim. Telah bergraduasi pada tahun 2015 dalam bidang Ijazah Sarjana Muda Sains Makanan dan Pemakanan di UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA. Penyelidikan tesis tahun akhir pada tahun 2014 memfokuskan kepada kajian berkenaan kesan kualiti ikan terhadap pengembangan keropok ikan. Pernah memegang jawatan sebagai pembantu penyelidik yang membantu industri IKS (Perusahaan Keropok Telok Wawasan Sdn. Bhd.) dalam meningkatkan kualiti dan jangka hayat produk keropok lekor ke tahap yang sangat memuaskan menerusi projek PPRN pada tahun 2016. Selain itu, pernah juga mempunyai pengalaman bekerja di Kementerian Kesihatan Malaysia, Putrajaya dan Pejabat Kesihatan Daerah Selangor sebagai Pegawai Teknologi Makanan (C41) sambilan yang terlibat secara langsung dalam proses permohonan dan penilaian pensijilan GMP dan HACCP di Malaysia. Seterusnya pada tahun 2017, telah memulakan kerjaya tetap sebagai seorang Pegawai Penyelidik (Q41) di Universiti Kebangsaan Malaysia. Bermula dari tahun 2020 telah ditempatkan di Pusat Inovasi Teknologi Manisan (MANIS) bagi menjalankan tugasan yang meliputi bidang pentadbiran, pengurusan makmal (permohonan ISO 17025:2017), penyelidikan, kolaborasi dan khidmat nasihat kepada industri. Fokus penyelidikan pada masa ini adalah dalam bidang sains gunaan, termasuklah sains makanan, teknologi makanan dan pemakanan. Selain itu juga merupakan kakitangan yang aktif di UKM melalui penglibatan dalam Geraknovasi peringkat UKM pada tahun 2020 dan terlibat dalam pelbagai aktiviti khidmat masyarakat anjuran UKM.

KELAYAKAN AKADEMIK / ACADEMIC QUALIFICATION
(Bidang Pengajian),(Peringkat),(Institusi),(Tahun)
SAINS MAKANAN DAN PEMAKANAN , Sarjana Muda dengan Kepujian , UKM , 2015
KEPAKARAN / EXPERTISE
PURE AND APPLIED SCIENCES - BIOLOGY (SAINS MAKANAN DAN PEMAKANAN)
PENERBITAN TERKINI / LATEST PUBLICATION

Penerbitan Berimpak Tinggi

Saiful Irwan Zubairi, Ili Afiqa Ab Kadir, Zainun Nurzahim, Azwan Lazim.  (2022).  Evaluation Of Poly(l-lactic Acid) (plla) Rapid Indicator Film On Deterioration Degree Of Refined, Bleached And Deodorised Malaysian Tenera Rbdpo During Long-term Repetitive Deep-fat Frying.  - Arabian Journal Of Chemistry.  1-8. 
Saiful Irwan Zubairi, Nursyazwanie Ishak, Zalifah Mohd Kasim, Zainun Nurzahim.  (2021).  Yogurt Drink Spoilage Profiles: Characterization Of Physico-chemical Properties And Coliform Potability Analysis.  - Arabian Journal Of Chemistry.  1-10. 

Penerbitan WOS

Saiful Irwan Zubairi, Nur Arif Syamimi Md Zabidi, Zoey Zeffrey Azman, Siti Noor Diana Mohd Kamaruddin, Zalifah Mohd Kasim, Azwan Mat Lazim, Zainun Nurzahim, Mohd Suzeren Md Jamil.  (2022).  Pleurotus Ostreatus Cultivation: Physico-chemical Characteristics Of A Robust Pre-blocks Oyster Mushroom Substrate With Absorptive Starch Binders.  - Sains Malaysiana.  329-343. 

Penerbitan SCOPUS/ERA

Saiful Irwan Zubairi, Ili Afiqa Ab Kadir, Zainun Nurzahim, Azwan Lazim.  (2022).  Evaluation Of Poly(l-lactic Acid) (plla) Rapid Indicator Film On Deterioration Degree Of Refined, Bleached And Deodorised Malaysian Tenera Rbdpo During Long-term Repetitive Deep-fat Frying.  - Arabian Journal Of Chemistry.  1-8. 
Saiful Irwan Zubairi, Zalifah Mohd Kasim, Zafirah Husna Mohd Zin, Boey Suet Yee, Zainun Nurzahim.  (2022).  Dangerously Sodium Overload Or Mere Over-claiming Health Issue? A Case Of Malaysia Tasty Snack Papadum.  - Current Research In Nutrition And Food Science Journal.  1-7. 
Saiful Irwan Zubairi, Nur Arif Syamimi Md Zabidi, Zoey Zeffrey Azman, Siti Noor Diana Mohd Kamaruddin, Zalifah Mohd Kasim, Azwan Mat Lazim, Zainun Nurzahim, Mohd Suzeren Md Jamil.  (2022).  Pleurotus Ostreatus Cultivation: Physico-chemical Characteristics Of A Robust Pre-blocks Oyster Mushroom Substrate With Absorptive Starch Binders.  - Sains Malaysiana.  329-343. 
Saiful Irwan Zubairi, Nursyazwanie Ishak, Zalifah Mohd Kasim, Zainun Nurzahim.  (2021).  Yogurt Drink Spoilage Profiles: Characterization Of Physico-chemical Properties And Coliform Potability Analysis.  - Arabian Journal Of Chemistry.  1-10. 

Prosiding Terindeks

Kwek Yong Kai, Saiful Irwan Zubairi, Iskandar Hakimi Shaiful Hisham, Moh Yuen Ying, Goh Vi Lynn, Nur Nadiah Lani, Farah Faiqah Fazial, Zainun Nurzahim.  (2022).  Production Of Gummy Confection Using Seeds Gum From Durio Zibethinus Seeds.  - 2020 Aisyiyah International Conference On Engineering Science And Its Applications (a-esia 2020) Iop Conference Series: Materials Science And Engineering.  1-8. 

Penerbitan Lain-lain

Lim Seng Joe;zainun Binti Nurzahim;chang Lee Sin;abdul Salam Bin Babji.  (2022).  Formulation Of Ebn Extracts.  -
Zainun Nurzahim, Saiful Irwan Zubairi, Winnie Ngui Shy Yi.  (2022).  The Curative Virtue Of Malaysian Channa Species Oil.  - 1st Research Officers National Symposium (reons 2022).  48. 
Zainun Nurzahim, Lim Seng Joe.  (2022).  Diet Berasaskan Tumbuh- Tumbuhan Pulihkan Ekosistem Bumi.  - Dewan Kosmik.  32-33. 
PROJEK PENYELIDIKAN / RESEARCH PROJECT
(Tajuk),(Peranan),(Tempoh),(Tahap)

Aktif

DEODORISATION OF RED SEAWEED (Kappaphycus Alvarezii) POWDER FOR POTENTIAL FOOD AND BIOPLASTIC APPLICATIONS , Penyelidik Bersama , 01-10-2021 sehingga 30-09-2023 , Kebangsaan
Deodorisation of red seaweed (Kappaphycus alvarezii) powder for potential food and bioplastic applications. , Penyelidik Bersama , 01-10-2021 sehingga 31-12-2022 , Kebangsaan
Penambahbaikan dan Promosi Kit Sains RisenScienceTM sebagai Medium Pedagogi STEM di kalangan kanak-kanak , Penyelidik Bersama , 01-06-2021 sehingga 31-05-2023 , Kebangsaan

Tamat

Rheological properties of coconut milk as affected by the addition of tapioca flour and centrifugation. , Ketua Projek , 20-10-2020 sehingga 19-10-2022 , Universiti
Formulation of EBN Extracts , Penyelidik Bersama , 20-05-2021 sehingga 19-05-2022 , Kebangsaan
KHIDMAT SOSIAL / SOCIAL @ PUBLIC ENGAGEMENT
(Sumbangan),(Tempoh),(Peringkat)

Khidmat Dalam

International Symposium on Science & Technology UKM-PSU 2022 (ISSTUP2022) , 16-03-2022 sehingga 17-03-2022 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
5th International Conference on Oils and Fats 2018 (5TH SMILE 2018) , 14-08-2018 sehingga 15-08-2018 , Universiti
Ahli Jawatankuasa Gerak Kerja Dokumen Perjanjian Penyelidikan antara Cupana Trading (M) Sdn Bhd dan UKM dan UTM , 04-08-2022 sehingga 01-09-2022 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
Bengkel Hala Tuju Penyelidikan Pusat Sains Terkehadapan (PST), FST , 27-08-2018 sehingga 27-08-2018 , Pusat Pengajian / Jabatan / Pusat Penyelidikan / Unit
Bengkel Harta Intelek dan Hands On Pengisian Maklumat dalam sistem eIPR , 19-08-2020 sehingga 19-08-2020 , Pusat Pengajian / Jabatan / Pusat Penyelidikan / Unit
Bengkel Pemerkasaan Proposal Penyelidikan dan Penerbitan Jurnal Q1 , 14-12-2020 sehingga 15-12-2020 , Pusat Pengajian / Jabatan / Pusat Penyelidikan / Unit
Bengkel Penerbitan Jurnal Jabatan Sains Makanan Bil.2/2020 , 01-10-2020 sehingga 02-10-2020 , Pusat Pengajian / Jabatan / Pusat Penyelidikan / Unit
Bengkel Pengurusan Masa Ahli Akademik , 25-08-2020 sehingga 25-08-2020 , Pusat Pengajian / Jabatan / Pusat Penyelidikan / Unit
Bengkel Penulisan Jurnal Berindeks dan Bengkel Perancangan Strategi Kualti Teras Kebitaraan PST 2019 , 05-08-2019 sehingga 06-08-2019 , Pusat Pengajian / Jabatan / Pusat Penyelidikan / Unit
Bengkel Road Map Penyelidikan Pensyarah DS51/52 Jabatan Sains Makanan , 15-09-2020 sehingga 15-09-2020 , Pusat Pengajian / Jabatan / Pusat Penyelidikan / Unit
International Symposium On Food Sciences FST, UKM-Gifu University , 22-09-2020 sehingga 23-09-2020 , Pusat Pengajian / Jabatan / Pusat Penyelidikan / Unit
International Symposium on Sciences Technology UKM-PSU 2022 (ISSTUP2022) , 16-07-2021 sehingga 17-03-2022 , Pusat Pengajian / Jabatan / Pusat Penyelidikan / Unit
JAWATANKUASA HARI KELUARGA PPSKTM 2017/2018 , 30-11-2017 sehingga 27-01-2018 , Pusat Pengajian / Jabatan / Pusat Penyelidikan / Unit
JAWATANKUASA MAJLIS PERHIMPUNAN KAKITANGAN BERSAMA DEKAN BIL.1/2019 DAN JAMUAN HARI RAYA FST 2019 , 01-06-2019 sehingga 31-07-2019 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
JK Konvensyen KIK FST , 04-02-2020 sehingga 04-02-2020 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
Jawatankuasa Bagi Syarahan Perdana Profesor Dr Wickneswari Ratnam , 01-03-2019 sehingga 31-03-2019 , Universiti
Jawatankuasa Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) FST , 15-10-2018 sehingga 14-10-2021 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
Jawatankuasa Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP/KKP - FST) , 14-03-2022 sehingga 13-01-2023 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
Jawatankuasa Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan FST (JKKP/KKP-FST) , 15-03-2020 sehingga 14-03-2022 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
Jawatankuasa Majlis Penyampaian Anugerah Penyelidikan dan Inovasi Fakulti Sains dan Teknologi 2018 , 26-11-2019 sehingga 26-11-2019 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
Jawatankuasa Majlis Perhimpunan Kakitangan Bersama Dekan FST Bil. 2/2018 , 12-07-2018 sehingga 12-07-2018 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
Jawatankuasa Majlis Sanjungan Budi Profesor Emeritus Fakulti Sains dan Teknologi dan Institut Biologi Sistem (INBIOSIS) , 07-03-2019 sehingga 07-03-2019 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
Kursus Asas Pertolongan Cemas 2022 , 23-08-2022 sehingga 24-08-2022 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
Kursus Teori dan Aplikasi Kromatografi Cecair Berprestasi Tinggi (HPLC) 2022 , 01-11-2022 sehingga 02-11-2022 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
Majlis Jasamu Dikenang, Pusat Sains Terkehadapan , 11-07-2019 sehingga 11-07-2019 , Pusat Pengajian / Jabatan / Pusat Penyelidikan / Unit
Majlis Menandatangani Dokumen Kerjasama antara UKM dan Cupana Trading (M) Sdn Bhd , 25-07-2022 sehingga 25-07-2022 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
Pembangunan Modul Kursus Profesional Keselamatan Makmal, FST , 04-10-2021 sehingga 03-10-2022 , Fakulti / Institut / Pusat Perkhidmatan
Persatuan Pegawai Tadbir & Ikhtisas UKM (PERTADI) , 27-10-2020 sehingga 01-01-1970 , Universiti
Projek GerakNovasi Flash 2019 , 01-08-2018 sehingga 31-12-2019 , Universiti
Sesi perkongsian ilmu "Penerbitan Review Paper" , 31-03-2021 sehingga 31-03-2021 , Pusat Pengajian / Jabatan / Pusat Penyelidikan / Unit