indeks pelaksanaan maqasid syariah dalam inovasi daging kultur menurut perspektif islam dan sains
|
01-09-202131-08-2023
|
Penyelidik Bersama
|
-
|
03-08-202102-08-2023
|
Ketua Projek
|
penentuan hukum udang galah neo
(macrobrachium resenbergii)
menurut islam dan sains
|
01-02-202331-07-2023
|
Penyelidik Bersama
|
sensitive and selective porcine dna probe based on "turn-on" photoluminescence of gadong starch c-dots-mtdna primer
|
01-08-202031-07-2023
|
Penyelidik Bersama
|
pemerkasaan minat dan kebolehpasaran pelajar dalam sains dan teknologi, melalui inovasi produk sawit serta program perkongsian bersama pihak industri (ceo day@ukm)
|
01-12-202231-05-2023
|
Penyelidik Bersama
|
-
|
06-04-202105-04-2023
|
Ketua Projek
|
penilaian risiko mikrob dan pencirian salmonella spp. di pusat penyembelihan ayam halal.
(microbial risk assessment and characterisation of salmonella spp. in halal chicken slaughtering house)
|
15-12-202014-12-2022
|
Ketua Projek
|
pembinaan garis panduan penentuan hukum makanan berasaskan plasma darah menurut perspektif sains dan islam
|
01-09-201931-05-2022
|
Penyelidik Bersama
|
-
|
21-05-202020-05-2022
|
Ketua Projek
|
kajian awal penentuan hukum memakan daging kultur (cultured meat) menurut
perspekstif islam dan sains
|
25-08-202125-02-2022
|
Penyelidik Bersama
|
adaptation of model vaccine development and processing technology for syariah compliance vaccine production
|
01-02-201831-10-2020
|
Penyelidik Bersama
|
glaciozyma antarctica: unlocking the secrets of secondary metabolites involved in cold adaptation
|
01-01-201830-09-2020
|
Penyelidik Bersama
|
physiochemical study of porcine gelatin specific gelatinase (pgsg) in bacillus sp. (strain b1) for halal authentication
|
03-06-201902-09-2020
|
Ketua Projek
|
kesan intervensi aktiviti sunnah berlari terhadap tahap kesihatan lelaki dewasa muslim
|
15-12-201714-03-2020
|
Penyelidik Bersama
|
peranan eksekutif halal dan hubungannya dengan personaliti jenama dalam pengukuhan integriti makanan halal
|
01-09-201729-02-2020
|
Ketua Program
|
pembangunan modul diet halalan toyyiban mengikut perspektif islam dan sains
|
01-09-201729-02-2020
|
Ketua Projek
|
menangani isu-isu sosio ekonomi dan politik dalam islam kontemporari bagi mencapai kesejahteraan komuniti
|
01-03-201828-02-2020
|
Penyelidik Bersama
|
penentuan hukum plasma darah menurut perspektif islam dan sains
|
01-10-201801-10-2019
|
Penyelidik Bersama
|
-
|
17-05-201716-05-2019
|
Ketua Projek
|
bioconversion of empty fruit bunches (efb) into organic fertilizer
|
01-09-201431-03-2019
|
Ketua Projek
|
synthesis of recombinant dna by cloning the porcine gelatinase bacteria gene and its characterization for rapid detection of gelatin and gelatin-derived products
|
01-07-201430-06-2017
|
Ketua Projek
|
production of diaylglycerol through chemical glycerolsis of avocado oil using hydrodynamic celitation
|
15-06-201530-09-2016
|
Penyelidik Bersama
|
quality og goats` milk available in malaysia
|
15-06-201530-09-2016
|
Penyelidik Bersama
|
lonjakan penerbitan dalam kajian asia barat
|
15-06-201530-09-2016
|
Penyelidik Bersama
|
bioconversion of empty fruit bunches (efb) into organic fertilizer
|
01-09-201430-09-2016
|
Ketua Projek
|
deconstruction of empty fruit bunch (efb) fibers by ammonia fiber expansion process (afex) for further value-added industrial application)
|
01-08-201330-09-2016
|
Penyelidik Bersama
|
persepsi dan kualiti daging kambing tempatan
|
01-08-201431-07-2016
|
Penyelidik Bersama
|
production of diaylglycerol through chemical glycerolsis of avocado oil using hydrodynamic celitation
|
15-06-201514-06-2016
|
Penyelidik Bersama
|
penghasilan pelajar siswazah ukm berkualiti : aspek plagiat
|
01-04-201430-03-2016
|
Penyelidik Bersama
|
nutritional and functional properties of gum arabic
|
01-07-201331-12-2015
|
Penyelidik Bersama
|
systemic characterisation and manipulation of phenylpropanoid pathway using microbial systems for the production of fine chemicals from lignin
|
01-11-201331-10-2015
|
Penyelidik Bersama
|
halal analysis of raw materials, ingredients, food additives and finished bakery products using pcr amplification and southern-hybridization on gene chip for detection of porcine ingredients
|
10-05-201309-05-2015
|
Penyelidik Bersama
|
pencirian dan pembangunan produk berasaskan daripada rumpai laut malaysia
|
01-04-201431-03-2015
|
Penyelidik Bersama
|
lonjakan bidang kajian asia barat dalam penerbitan berimpak tinggi
|
01-04-201431-03-2015
|
Penyelidik Bersama
|
developement of high antioxidant gluten free products using local resources
|
01-04-201431-03-2015
|
Penyelidik Bersama
|
bantuan kewangan bahan penyelidikan (bkbp): sahilah binti abd. mutalib
|
01-01-201431-03-2015
|
Penyelia
|
improved and optimized procedure for dna recovery from highly processed food products - a halal authentication analysis
|
01-08-201331-07-2014
|
Penyelidik Bersama
|
hydrogen production and development of microbial fuel cell system from industrial waste water
|
01-01-201331-03-2014
|
Penyelidik Bersama
|
peningkatan prestasi kumpulan penyelidikan keselamatan makanan dan kualiti
|
01-01-201331-03-2014
|
Penyelidik Bersama
|
development of high antioxidant gluten free products using local resources
|
01-01-201331-03-2014
|
Penyelidik Bersama
|
kesan perlakuan stim dan tindakan enzim terhadap sakarifikasi serat tandan kosong kelapa sawit
|
01-01-201331-03-2014
|
Penyelidik Bersama
|
characterisation and product development of focoidans from malaysian seaweed
|
01-01-201331-03-2014
|
Penyelidik Bersama
|
memperkasa penyelidikan asia barat
|
01-01-201331-03-2014
|
Penyelidik Bersama
|
pemantauan dan pemantapan dalam pembangunan pelajar serta pengajaran dan pembelajaran
|
01-01-201331-03-2014
|
Penyelidik Bersama
|
bantuan kewangan bahan penyelidikan: sahilah binti abd. mutalib
|
01-03-201328-02-2014
|
Penyelia
|
memperkasakan penyelidikan asia barat
|
01-01-201331-12-2013
|
Penyelidik Bersama
|
the production of high throughput device based (ukm-akox) on dry reagent array for determination of antioxidant
|
01-09-201201-12-2013
|
Penyelidik Bersama
|
kemampuan teknologi dna microarray menggunakan cip gen foodpath, meat id dan porcine dalam produk makanan
|
01-06-201101-11-2013
|
Penyelidik Bersama
|
extraction, purification and characterization of gelatinase bacteria for rapid identification of porcine and bovine gelatin
|
16-05-201114-05-2013
|
Ketua Projek
|
screening and identification of vanilic acid and vanilin producing bacteria isolated from local fruits and soil
|
27-12-201026-12-2012
|
Penyelidik Bersama
|
aplikasi teknologi dna microarray dengan menggunakan meat id gene chip dalam mengesan spesies daging
|
16-05-201114-11-2012
|
Penyelidik Bersama
|
biochip construction for species-specific identification of porcine and bovine gelatine and its application in foods
|
08-08-201107-08-2012
|
Ketua Projek
|
production of succinic acid as a flavouring agent by soudough lactic acid bacteria
|
01-06-200830-06-2012
|
Penyelidik Bersama
|
development of a biotransformation process for vanillic acid production via degradation of agro-waste materials
|
01-06-201031-05-2012
|
Penyelidik Bersama
|
porcine gene chip untuk pengesan khinzir dan terbitannya dalam produk makanan
|
16-05-201116-05-2012
|
Penyelidik Bersama
|
tahap pengetahuan, sikap serta amalan pengendali makanan terhadap kebersihan dan keselamatan makanan di kolej kediaman dan kantin di kampus utama bangi, ukm serta kualiti
|
01-06-200830-11-2011
|
Penyelidik Bersama
|
efficacy of microbial consortia decomposer in improving the decomposition of rice straw and enhancing the nitrogen fixation in paddy field and crop yield
|
01-09-201031-08-2011
|
Ketua Projek
|
pelaksanaan pelan strategik pemasaran antarabangsa pengajian tinggi malaysia: kajian terhadap pelajar-pelajar asia barat
|
01-06-200830-11-2010
|
Penyelidik Bersama
|
identification of crustacean and fishs and its processed products by polymerase chain reaction-restriction fragment length polymorphism (pcr-rflp) fingerprinting
|
01-10-200830-09-2010
|
Ketua Projek
|
tabung agihan penyelidikan (tap)-k016322
|
23-12-2021
|
Penyelia
|