cik zainun binti nurzahim

pegawai penyelidik

pusat inovasi teknologi manisan (manis)

 zainun@ukm.edu.my

No. sambungan :  5963

No. rasmi:
UKM : 03 8921 5555   Biografi/ Biography :

 • ZAINUN NURZAHIM dilahirkan pada 31 Oktober 1992 dan merupakan seorang anak jati kelahiran Johor Darul Ta’kzim. Telah bergraduasi pada tahun 2015 dalam bidang Ijazah Sarjana Muda Sains Makanan dan Pemakanan di UNIVERSITI KEBANGSAAN MALAYSIA. Penyelidikan tesis tahun akhir pada tahun 2014 memfokuskan kepada kajian berkenaan kesan kualiti ikan terhadap pengembangan keropok ikan. Pernah memegang jawatan sebagai pembantu penyelidik yang membantu industri IKS (Perusahaan Keropok Telok Wawasan Sdn. Bhd.) dalam meningkatkan kualiti dan jangka hayat produk keropok lekor ke tahap yang sangat memuaskan menerusi projek PPRN pada tahun 2016. Selain itu, pernah juga mempunyai pengalaman bekerja di Kementerian Kesihatan Malaysia Cawangan Putrajaya dan Pejabat Kesihatan Daerah Selangor sebagai Pegawai Teknologi Makanan (C41) kontrak yang terlibat secara langsung dalam proses permohonan dan penilaian pensijilan GMP dan HACCP di Malaysia. Seterusnya pada tahun 2017, telah memulakan kerjaya tetap sebagai seorang Pegawai Penyelidik (Q41) di Universiti Kebangsaan Malaysia. Bermula dari tahun 2020 telah ditempatkan di Pusat Inovasi Teknologi Manisan (MANIS) bagi menjalankan tugasan yang meliputi bidang pentadbiran, pengurusan makmal (permohonan ISO 17025:2017), penyelidikan, serta kolaborasi dan khidmat nasihat kepada industri. Fokus penyelidikan pada masa ini adalah dalam bidang sains makanan, teknologi makanan, pemakanan dan sains gunaan. Selain itu, merupakan kakitangan yang aktif di UKM melalui penglibatan dalam Geraknovasi peringkat UKM pada tahun 2020 dan terlibat dalam pelbagai aktiviti khidmat masyarakat anjuran UKM.

 • saiful irwan zubairi, nursyazwanie ishak, zalifah mohd kasim, zainun nurzahim.  (2021).  yogurt drink spoilage profiles: characterization of physico-chemical properties and coliform potability analysis.  - arabian journal of chemistry.  1-10. 

   

  saiful irwan zubairi, winnie ngui shy yi, zalifah mohd kasim, zainun nurzahim.  (2021).  physico-chemical characteristics and quality evaluation of malaysia haruan (channa striatus) and toman (channa micropeltes) fish oil: preliminary quality analysis prior to therapeutic consumption.  - oriental journal of chemistry.  1-6. 

   

  wan aida wan mustapha, mohamad yusof maskat & zainun nurzahim.  (2018).  jom proses makanan.  - rampai penyelidik siri 6 stem untuk komuniti. 

   

  saiful irwan zubairi, nursyazwanie ishak, zalifah mohd kasim, zainun nurzahim.  (2021).  yogurt drink spoilage profiles: characterization of physico-chemical properties and coliform potability analysis.  - arabian journal of chemistry.  1-10.